Grana’s Pie 2 ook dit jaar de mooiste

Grana’s Pie 2 ook dit jaar de mooiste

Grana’s Pie 2 is zaterdag 12 augustus tijdens de 60e Fokveedag Hellevoetsluis wederom verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden. Net als vorig jaar mag melkveehouder Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal de beker mee naar huis nemen.

Eerder op zaterdag werd de 5-jarige Grana’s Pie 2 door de twee koppige jury, die bestond uit stamboekinspecteur Ard Gunnink uit Hardenberg en melkveehouder Cees Versluis uit Ameide, al aangewezen tot de winnaar van de rubriek oude koeien. Makkelijk vonden de heren hun keuze niet. De jury was onder de indruk van de schoonheid en kwaliteit van de oude melkkoeien die de melkveehouders naar Hellevoetsluis hadden meegenomen. “Het waren allemaal hele mooie, supergebouwde koeien.” Grana’s Pie uier en beste benen gaven echter de doorslag. Ze bleef reservekampioene Frida 127 van Jaap Swank uit Nieuw-Beijerland net voor in de categorie oude koeien.

(lees verder onder de foto)

Geluk
Het geluk kon Hoftijzer niet op tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Al vroeg op de dag, die af en toe werd geplaagd door buitjes, won de melkveehouder uit Zwartewaal al de vaarzenrubriek (jonge koeien) met zijn Dynamic Espot. Een stijlvolle koe met een heel goed achteruier en mooie bouw. Anna 20 van melkveehouder Vaandrager uit Hellevoetsluis kwam op de tweede plaats terecht maar had een net iets mooier uier dan Dynamic Espot en werd dan ook uierkampioene in deze rubriek.

140.000 liter
In de middengroep moest Jan Willem Hoftijzer de eer laten aan melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam. Zijn Wekken-Holstein Martha 104 imponeerde vooral toen de juryleden haar vanaf de zijkant zagen. En dat was voldoende om boven Gerda 193 van Hoftijzer te eindigen. En laat dat nu net wel de koe met het mooiste uier in deze rubriek zijn. Dus ook in deze categorie ging Hoftijzer niet zonder trofee naar huis. Alleen in de productieklasse zat er voor Hoftijzer geen prijs in. Trijntje 157, een bijna 12 jaar oude koe van Van der Kooij uit Abbenbroek was daar de mooiste. Opmerkelijk: ze heeft in haar leven al meer dan 140.000 liter melk heeft gegeven. Nummer twee werd Eline 6 van melkveehouder Van Leeuwen uit Heenvliet. Net als vorig jaar.
Toch zat er nog wel een prijs in voor Hoftijzer. Hij nam namelijk de mooiste en meest uniforme groep koeien mee naar Hellevoetsluis en won daar dan ook de beker voor de beste bedrijfsgroep mee. Deze bedrijfsgroepen, waar iedere veehouder drie dieren uit zijn stal in een keer aan het publiek toont, was voor de juryleden Versluis en Gunnink het hoogtepunt van de dag. “We zijn onder de indruk van de hoeveelheid dieren die de veehouders hebben laten zien. En de kwaliteit van al die groepen was echt heel goed.”

Mooie kalveren
Ook de jonge boeren en boerinnen deden hun best tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Tijdens de kalvervoorbrengwedstrijd, toonden 20 kinderen evenveel kalveren. Uiteindelijk lieten de 6-jarige Lyndsey Vaandrager, haar 11-jarige zus Charissa Vaandrager en de 13-jarige Setske Moerman hun kalveren het beste aan het publiek zien. Het onderdeel ‘showmanship’, voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar leverde Liesbeth van der Wekken op als kampioen voorbrengen.

Bezoekersrecord
In totaal kwamen er zo’n 2.900 betalende bezoekers naar de 60e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis bezochten. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een schatting van de organisatie voor dat ruim 4.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen. De plaagbuitjes voor de middag zorgden ervoor dat het aantal bezoekers iets lager ligt dan voorgaande jaren. Gelukkig scheen de zon na de middag, zodat iedereen niet alleen kon genieten van mooie koeien en paarden maar ook van angstaanjagende vogelspinnen en 6 meter lange slangen tijdens dit jaarlijks terugkerende plattelandsfestijn.

Op naar 2018
Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf zaterdag 11 augustus 2018 dus alvast in de agenda. Dan vindt de 61e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis plaats.

Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn!