Historie

De Fokveedag Hellevoetsluis werd in 2012 voor de 55e keer gehouden, dat wil zeggen, ‘na de oorlog’. Voor deze periode werden ook vee-keuringen gehouden, maar niet jaarlijks zoals nu. Deze keuringen vonden toen plaats op het terrein waar nu de rubberfabriek en de meubelzaak van Moerman gevestigd zijn, achter het zogenoemde tentoonstellingsgebouw.

Na de oorlog werd een commissie opgericht door de melkcontroleverenigingen. Het terrein waarop deze dag werd gehouden was en is nog steeds het weiland van de familie van der Ban aan de Smitsweg te Hellevoetsluis. De hoofdzaak was het keuren van koeien en het aantal dieren dat werd aangevoerd ging dikwijls over 200 dieren. Tegenwoordig is dit aantal ongeveer 80 dieren.

De activiteiten die rond deze keuringen worden gehouden zijn talrijk. In een grote tent staan vele kramen en ook buiten is een uitgebreide streekmarkt. De vereniging plattelandsjongeren zijn ook  vertegenwoordigd. Ook zijn er voor de kinderen leuke wedstrijdjes. Over de jeugd gesproken, er zijn ook wedstrijden met het ‘voorbrengen en toiletteren’ van kalveren. Bij al deze keuringen worden de bekroonde dieren beloond met de vermelding van kampioen van haar klasse en natuurlijk met een beker of medaille.

Jammer is het dat enkele jaren geleden door strengere eisen in de ziektebestrijding de geitenkeuringen niet meer konden doorgaan. De mechanisatie is in de landbouwbedrijven door de jaren sterk toegenomen. Op de Fokveedag Hellevoetsluis wordt duidelijk deze ontwikkeling getoond. Oldtimers van tractoren tot de modernste monsters’ zijn er aanwezig. Ook zijn er paarden en pony demonstraties.

De Fokveedag is uitgegroeid van een simpele koeienkeuring tot een agrarische presentatie. Een leuke bestemming voor een gezellig familie-uitje.