Grana’s Pie 2 is de mooiste van de Zuid-Hollandse Eilanden

Grana’s Pie 2 is de mooiste van de Zuid-Hollandse Eilanden

Grana’s Pie 2 is zaterdag 13 augustus tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Daarmee is het melkveehouder Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal gelukt om de wisselbokaal voor de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden weer te veroveren.

Stuivertje wisselen lijkt het. Het ene jaar gaat melkveehouder Jan Willem Hoftijzer aan de haal met de wisselbokaal voor de mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden, het andere jaar is het de beurt aan Cees van der Wekken uit Maasdam. En was het vorig jaar de beurt aan Van der Wekken, dit jaar kon Hoftijzer met zijn Grana’s Pie 2 met de eer strijken. De 4-jarige Grana Pie 2 werd eerder op de dag al kampioene in de middenklasse. Een koe met veel diepte en openheid, een super uier en best beenwerk, oordeelde de tweekoppige jury, die bestond uit fokkerijspecialist Jorien Vosman uit Rijssen en melkveehouder Gerrit van der Kolk uit Wierden. “Dit is zoals je een moderne melkkoe wilt zien”, zegt Van der Kolk. Haar goede uier was reden genoeg om haar ook tot uierkampioene in haar leeftijdsrubriek uit te roepen. Grana’s Pie 2 versloeg in die categorie Frida 169. Een koe van melkveehouder Swank uit Nieuw Beijerland. Overigens is de naam Grana’s Pie geen onbekende voor bezoekers van de Fokveedag Hellevoetsluis. Twee jaar geleden, in 2014 werd haar moeder, Grana’s Pie ook verkozen tot mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden.

Hegemonie

Al aan het begin van de keuringsdag van de 59e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis begon de de hegemonie van melkveehouder Hoftijzer. De categorie vaarzen (jonge dieren) werd gewonnen door Gerda 193. Eveneens een koe uit de stal van Hoftijzer. Een hele fraaie vars met een erg best uier en benen. Nummer twee werd Rika 297, van VOF Van der Kooij uit Abbenbroek. Een koe met een goed uier en een goed gevormd kruis. De jury was sowieso te spreken over de groep jonge koeien. “Een hele sterke groep. Elke koe leek wel een hoogtepunt. Je zou ze alle zes kampioen willen laten worden.”

Alleen oude koeien niet

Alleen in de groep oude koeien won Hoftijzer niet. Daar moest hij de eer laten aan VOF Van der Kooij uit Abbenbroek. Rika 245, een koe met een heel best uier en veel breedte in het achteruier, werd kampioene. Wekken-Holstein Hoogleraar Jenna, van Cees van der Wekken uit Maasdam, volgde daar achter. Maar lang hoefde Hoftijzer niet te wachten om nog een prijs in de wacht te slepen. Bea 80, een 12 jaar oude koe die in haar leven al 85.950 liter melk heeft gegeven werd kampioene. Haar beste uier en super benen werden door de jury geprezen. Nummer twee werd Eline 6 van melkveehouder Van Leeuwen uit Heenvliet. En of dat nog niet genoeg was nam Hoftijzer ook de mooiste en meest uniforme groep koeien mee naar Hellevoetsluis en won dan ook de beker voor de beste bedrijfsgroep mee.

Hit

De kalverbegeleidingswedstrijd bleek ook dit jaar een hit tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Dit jaar deden 27 kalveren en evenveel kinderen aan de wedstrijd mee. Uiteindelijk gingen de 7-jarige Roos Meulenberg, de 7-jarige Marijn Groeneveld, de 11-jarige William Groeneveld en de 12-jarige Christian Schenk met de prijzen naar huis. Zij brachten hun kalveren het mooist in de ring. Het onderdeel ‘showmanship’, voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar leverde de 17-jarige Josien Poot op als kampioen voorbrengen.

Bezoekersrecord

Het mooie weer, de zon scheen maar niet te fel, zorgde ervoor dat er weer ruim 3.500 betalende bezoekers naar de 58e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis bezochten. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een schatting van de organisatie voor dat ruim 5.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen.

Op naar 2017

Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 12 augustus 2017 dus alvast in de agenda. Het beloofd een speciale aflevering te worden. Volgend jaar vindt namelijk de 60e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis plaats.