Carla 97 blijft de mooiste

Carla 97 blijft de mooiste

De mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden komt ook dit jaar uit de Hoekse Waard. Afgelopen zaterdag sleepte Wekken Holstein Carla 97 deze titel voor de tweede keer op rij in de wacht tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Het was niet de enige prijs voor melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam.

In totaal nam Van der Wekken vijf kampioensbekers mee naar huis. Ongewoon is de hegemonie van de Maasdamse veehouder tijdens Fokveedag Hellevoetsluis niet meer. Al jaren moeten de andere deelnemers aan de Fokveedag Hellevoetsluis de veehouder uit de Hoekse Waard voor laten gaan. Bij de jongere dieren begon Van der Wekken’s hegemonie. De strijd vond plaats tussen twee vaarzen uit zijn stal. Uiteindelijk plaatsten de juryleden en fokkerijspecialisten Henk Lutke Willink en Leo de Jong de fraaie Goldwyn-dochter Guurtje 280 boven de  imponerende en zware Carla 109 (Hole in One x Blauer ET). “Guurtje 280 wint het net van Carla 109 doordat ze meer jeugd uitstraalt”, meenden de juryleden. Ook de prijs voor het beste uier in deze klasse ging vanwege de goede en hoge aanhechting naar Guurtje 280 van Van der Wekken.

Betere benen
In de middenklasse kon de jury het moeilijk de mooiste koe uit de erg sterke groep aanwijzen. Uiteindelijk was het melkveehouder Bert Poot uit Rockanje die met de eer streek. Zijn Aaltje 391 (Ladino Park Talent x Kian) werd tot kampioene verkozen. En hoewel ze niet zo lang of hoog is als de Lucky Star-dochter Carla 106, verkoos de jury de prachtige wigvormige Aaltje 391 toch boven de koe van Van der Wekken. De combinatie van kracht en melkopdruk imponeerde Lutke Willink en De Jong: “Aaltje 391 heeft betere benen is een melkkoe die iedere melkveehouder graag op stal wil hebben.” Daarnaast oordeelde de jury dat het dier ook het mooiste uier van de middengroep heeft. Toeval of niet, vorig jaar was dat ook al het geval.

Prijzenregen
Bij de oudere dieren was het toch weer Van der Wekken die met de prijzen naar huis ging. Zijn zeer fraaie en lange Carla 97 (Ladino Park Talent x Willsona Northern) met haar beste benen was net iets mooier dan de correcte Feedback-dochter Bertha 83 van Teco de Wit uit Hellevoetsluis. Daardoor won Bertha wel de prijs voor het beste uier in deze categorie. Carla 97 werd wel de dagkampioene. Dardoor is zij een jaar lang de mooiste melkkoe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Om de prijzenregen compleet te maken kende de jury Van der Wekken ook de titel voor de beste bedrijfsgroep aan hem toe. Zijn vier jonge koeien bleken het beste bij elkaar te passen.

Vertederend
De kalverbegeleidingswedstrijd blijkt een hit tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Het was dan ook druk rondom de ring waarin de vertederende wedstrijd werd gehouden. Uiteindelijk gingen de 7-jarige Nora van Schie, de 9-jarige Mijs Rotteveel en de 14-jarige Laura Poot met de prijzen naar huis. Het mooiste kalf in rubriek 1 was Anna 13 (Timmer Climax x Delta Olympic) van Vaandrager uit Hellevoetsluis. Gerda 168 van maatschap Hoftijzer uit Zwartewaal was de mooiste in rubriek 2. In rubriek 3 was dat Cozinka 26 (Lowlands Albion x Delta Lionel) van maatschap Rotteveel-Kruik uit Stellendam.

Regen: toch veel bezoek
De druilerige en soms zelfs harde regen belette bezoekers niet om naar de 54e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis te komen. Dit jaar kwamen zo’n 1.500 betalende bezoekers naar de Hellevoetse plattelands evenement. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een grove schatting van de organisatie dat een kleine 3.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein.

Op naar 2012
Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 11 augustus 2012 dus alvast in de agenda.

Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn!