Wekken Holstein Carla 109 is de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden

Wekken Holstein Carla 109 is de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden

Wekken Holstein Carla 109 is zaterdag 10 augustus tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Daarmee is het melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam weer gelukt. Een jaar lang mocht hij de wisselbokaal die de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden krijgt, niet mee naar huis nemen. Maar nu kreeg hij hem dus toch weer uitgereikt.

De vier-jarige Wekken Holstein Carla 109 werd kampioene in de middenklasse en uiteindelijk door de tweekoppige jury ook aangewezen tot dagkampioene. Daarmee liet ze de kampioene bij de oudere dieren, Bertha 83 van Theco de Wit uit Hellevoetsluis, en Bea 127 van Jan Willem Hoftijzer die kampioen bij de jonge dieren werd, achter zich.

De 4-jarige Wekken Holstein Carla 109 werd eerder op de dag kampioene in de middenklasse. Een klasse waarin alle koeien de jury imponeerden. Het waren het beste vooruier en de goede benen van Carla 109 die er voor zorgden dat de tweekoppige jury, die bestond uit melkveehouders Linda Averdijk-Verhoef uit Rekken en Gerrit de Groot uit Herwijnen, haar op de eerste plaats zetten. Averdijk: “Het is een superkoe.” De Groot: “Zoveel lengte, zoveel maat. Daar kun je niet omheen.” Carla ging er zelfs beter uit zien naarmate de dag vorderde. Reden genoeg dus om haar ook tot dagkampioene uit te roepen. Carla 109 versloeg in haar eigen leeftijdscategorie Frida 120 van J. Swank uit Nieuw-Beijerland. Dientje van Arie Vaandrager uit Hellevoetsluis had in deze categorie het beste uier.

74.000 liter melk

Van der Wekken niet alleen de wisseltroffee van de dagkampioene en de bekers die bij het winnen van de middengroep horen mee naar huis. Zijn 7-jarige Wekken Holstein Guurtje 264 werd namelijk ook tot de mooiste koe in de superproductieklasse uitgeroepen. Deze dame heeft in haar leven tot nu toe meer dan 74.000 kg melk geproduceerd. “Ze had met gemak deel kunnen nemen aan de categorie met oudere dieren”, zegt jurylid Averdijk-Verhoef. Dat deed ze echter niet. In die leeftijdsgroep ging de prijs dan ook naar Bertha 83 uit de stal van Theco de Wit uit Hellevoetsluis. Het was weliswaar niet de grootste koe, maar haar mooie uier dat er nog steeds prachtig uit ziet ondanks dat de koe al zes keer heeft gekalfd, zorgde er voor dat de jury haar boven Bea 108 van de maatschap Hoftijzer plaatste.

Mooi

Bij de jonge koeien zegevierde melkveehouder Jan-Willem Hoftijzer uit Zwartewaal wel. Zijn Bea 127, bewoog het mooiste door de ring. Rika 245 van Van der Kooij uit Abbenbroek werd in deze leeftijdscategorie tweede. Het mooiste uier was in deze rubriek van North Lake Farm Tranquil , eveneens een koe van Hoftijzer. En daarmee was de zegetocht van Hoftijzer nog niet klaar. De melkveehouder bleek ook de beste bedrijfsgroep naar Hellevoetsluis te hebben gebracht.

Vertederend

De kalverbegeleidingswedstrijd bleek ook dit jaar een hit tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Het druk rondom de extra grote ring waarin de vertederende wedstrijd werd gehouden. Dit jaar deden 38 kalveren en evenveel kinderen aan de wedstrijd mee. Uiteindelijk gingen de 5-jarige Marijn Groeneveld, de 9-jarige Teun Rotteveel, de eveneens 9-jarige Nora van Schie, de 11-jarige David Stoffels en de 13-jarige Richard van de Oudenrijn met de prijzen naar huis.

Veel bezoek

Het mooie weer, de zon scheen de hele dag, zorgde ervoor dat er weer ruim 2.600 betalende bezoekers naar de 56e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis bezochten. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een schatting van de organisatie voor dat ruim 4.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen.

Op naar 2014

Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 9 augustus 2014 dus alvast in de agenda.

DSC_6283_resize

Uitslagen Fokveedag 2013
Uitslagen Fokveedag 2013
Uitslagen fokveedag 2013.xls
76.0 KiB
1002 Downloads
Details...