Prachtig weer voor succesvolle Fokveedag

Prachtig weer voor succesvolle Fokveedag

Heerlijk zonnig weer, een graad of 22 en een licht briesje. Onder ideale omstandigheden vond vandaag de Fokveedag Hellevoetsluis plaats. De duizenden bezoekers genoten maar de dieren, hoe vonden zij het? We vroegen het Taco Hendriks, dierenarts op de Fokveedag en de eigenaar van de kamelen en de knuffelfarm, Bert Roelofs van die de Knuffeldierenfarm opzette.

Taco Hendriks is aangesteld als toezichthoudend dierenarts op de Fokveedag. Bij aankomst controleert hij de gezondheidsstatus van de dieren, zowel fysiek als op papier. Het warme weer is daarin gedurende de hele dag geen punt van zorg geweest. “Hoewel het vandaag lekker warm is, is er geen sprake van extreme weersomstandigheden”, aldus Hendriks. “Zowel koeien als paarden zijn met dit weer normaliter in de wei te vinden. Pas boven de 30 graden Celsius wordt het anders. Dat is vandaag zeker niet het geval. De kleine dieren kunnen de schaduw opzoeken en bij alle dieren is voldoende water aanwezig.”

Bert Roelofs liet zijn kippen, minipaarden, biggen en kalveren zien om met name kinderen kennis te laten maken met boerderijdieren. Met zijn dieren is hij vrijwel dagelijks te vinden op evenementen als deze. Op braderieën,  bij kinderdagverblijven en verzorgingstehuizen. De dieren komen op verschillende plaatsen, zowel binnen als buiten. Ze zijn dus wel wat gewend als het om aandacht, maar hoe zit het met het weer? Roelofs: “Wij houden rekening met alle weersomstandigheden. Standaard hebben we parasols bij ons en waar mogelijk zoeken we de schaduw op.”

Tijdens de Fokveedag werd de mooiste melkkoe van de Zuid-Hollandse Eilanden gekozen. Dit jaar viel de beurt ten deel aan Wekken Holstein Carla 109 van Cees van der Wekken uit Maasdam. Hoewel nog niet precies duidelijk is hoeveel bezoekers naar de Smitsweg in Hellevoetsluis zijn gekomen, lijkt het erop dat een bezoekersrecord wordt verbroken.

fokveedagfokveedag2