Oefenen bij ondergaande zon

Oefenen bij ondergaande zon

Op een mooie zomeravond, bij ondergaande zon, oefent José Eikelenboom uit Abbenbroek met Herma. Herma is een van de mooiste koeien uit de stal van José en haar man Bart. Zaterdag 13 augustus is ze ook in de keuringsring te vinden tijdens Fokveedag Hellevoetsluis.

Oefenen blijkt niet echt nodig. Als een echte miss stapt de 7 jaar oude Herma door het gras. Dat is niet echt verwonderlijk. Ze gaat dit jaar al voor de derde keer naar de Fokveedag. Als koe deed ze twee keer eerder aan deze schoonheidswedstrijd mee. En ook als kalfje was ze al op de Fokveedag te vinden. Ze is dus wel wat gewend en loopt dan ook met groot gemak aan het halster over het weitje voor de boerderij van José en Bart Eikelenboom aan de Katerwaalsedijk in Abbenbroek.

Prijzen sleepte Herma in de jaren dat ze meedeed aan de Fokveedag nog niet in de wacht. “Vorige keer noemde een van de juryleden haar een ‘bloempje buiten de perken’. Het is een koe die iedere boer wel op stal wil hebben, maar niet goed genoeg is voor prijzen op een Fokveedag”, zegt José. Waarom de roodbonte dan toch op de Fokveedag zal stralen? “Omdat ik het de mooiste koe vind die we hebben.”

Sowieso vindt de familie Eikelenboom, die 65 koeien melkt, het leuk om mee te doen aan de Fokveedag. José: “Je komt in contact met mensen die normaal weinig of niet op een boerderij komen. Nu hebben we de kans om iets over ons bedrijf en de koeien te vertellen. Dat vind ik fijn.” “En je kunt collega-melkveehouders laten zien welke koeien je in de stal hebt”, vult haar man Bart aan.

FVDH_familie_Eikelenboom_2