Nellie 87 dit jaar mascotte van de Fokveedag

Nellie 87 dit jaar mascotte van de Fokveedag

Nellie 87, de 8 jaar oude melkkoe van melkveehoudersfamilie De Wit uit Hellevoetsluis, zal dit jaar de folders, flyers, posters en het programmaboekjes van de Fokveedag Hellevoetsluis sieren. Voor een fotosessie beklom ze de ‘bijenrotonde’ aan de Nieuweweg in Hellevoetsluis.

Nellie is geboren op 19 november 2005. Grijze vlekken in haar haren geven aan dat ze al op leeftijd begint te raken. Nellie is dan ook een van de oudste koeien in stal De Wit. Ze is een oudgediende. In 2010 en 2011 deed ze namelijk al mee aan de Fokveedag Hellevoetsluis. Of ze ook dit jaar tijdens de Fokveedag meedingt naar de titel ‘mooiste koe van de Zuid Hollandse Eilanden’ is nog maar de vraag. Mocht dat het geval zijn dan zal ze deelnemen in de zogenoemde superproductieklasse. Ze heeft in haar hele leven namelijk al meer dan 70.000 liter melk gegeven; 70.734 kg om precies te zijn. Omdat Nellie vlak echter voor de Fokveedag wordt drooggezet – ze geeft dan geen melk meer om zichzelf helemaal voor te bereiden op de geboorte van haar zevende kalf – is ze waarschijnlijk niet in optimale keuringsvorm, laat melkveehouder De Wit weten.

85 melkkoeien
De Fokveedag Hellevoetsluis vindt dit jaar weer plaats op de tweede zaterdag van augustus op het terrein Van den Ban aan de Smitsweg in Hellevoetsluis. Dit jaar is dat zaterdag 9 augustus. Veehouders uit Dirksland, Abbenbroek, Spijkenisse, Grijpskerke, Zuid-Beijerland, Sommelsdijk, Zwartewaal, Heenvliet, Rockanje, Nieuw-Beijerland, Goedereede, Hellevoetsluis, Heenvliet en Maasdam, komen met hun koeien naar Hellevoetsluis. Gedurende de dag beoordeelt een ervaren tweekoppige jury een recordaantal van 85 melkkoeien en kiest daar uiteindelijk de mooiste uit.

Ganzenhoeder
Maar het draait ook dit jaar niet alleen om de koeien. Er zijn kalverbegeleidingswedstrijden, waarbij kinderen hun kalveren aan het publiek tonen. Er zijn Alpaca’s, er loopt een ganzenhoeder met zijn ganzen over het terrein, er staan oldtimer-trekkers te pronken en ook de gezellige marktkramen zijn weer gevuld met allerhande ambachten en streekproducten.

Wildwest taferelen
Het meest spectaculair is dit jaar zonder twijfel de strijd tussen Wout Zijlstra en Jarno Harms. Twee sterke mannen, die we kennen van de Sterkste man competitie. Ze nemen het tijdens Fokveedag Hellevoetsluis tegen elkaar op. En misschien ook wel tegen de bezoekers…

Kortom, Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn!

DSC_9706 bewerkt