Lyndsey oefent voor de Fokveedag, Charissa coacht

Lyndsey oefent voor de Fokveedag, Charissa coacht

Lyndsey Vaandrager uit het Zuid-Hollandse Oudenhoorn oefent samen met haar vader Arie voor de kalverbegeleidingswedstrijd, die zaterdag 10 augustus tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis wordt gehouden. Ze is de jongste deelnemer. Haar zusje Charissa geeft vanuit een rolstoel aanwijzingen. Een door een onfortuinlijke val gebroken voet verhindert haar om met een kalfje naar de Fokveedag te gaan.

Het is de eerste keer dat Lyndsey (4) aan de kalverbegeleidingswedstrijd mee doet. Vorig jaar hielp ze haar zusje Charissa (7) nog met het wassen en borstelen van haar kalf. Nu mag ze dan eindelijk zelf door de ring stappen. Of ze een prijs zal winnen? Lyndsey haalt haar schouders op. Ze weet het niet. Maar ze heeft er in ieder geval zin in.

Enthousiast

Ook Grietje, het twee maanden oude kalfje dat mee gaat naar de Fokveedag, is enthousiast. Misschien wel iets te enthousiast. Ze maakt de vreemdste bokkensprongen op het grasveldje bij de boerderij van de familie Vaandrager. Lyndsey laat zich daar niet door afschrikken, ook al is het niet gemakkelijk om het kalfje in bedwang te houden. Charissa roept vanuit haar rolstoel met haar voet in het gips dat haar zusje ´het touw goed moet vasthouden, ook als papa niet helpt.“Je moet je spierballen laten zien”, voegt ze er als ervaringsdeskundige nog aan toe. Charissa vindt het jammer vindt dat ze dit jaar niet met een kalfje naar de Fokveedag kan. Haar sippe gezicht spreekt boekdelen: “Ik wou dat ik een elfje was. Dan toverde ik mijn voet weer beter.” Hoe dan ook, ze is er wel bij tijdens de Fokveedag, dat weet ze zeker. Dan kan ze de verrichtingen van haar zusje bekijken.

Jury

Tijdens de Fokveedag strijden 39 kalveren en evenveel kinderen in vijf rubrieken tegen elkaar. In elk van die leeftijdsklassen wordt een kind aangewezen dat zijn of haar kalf het beste door de keuringsring begeleid. Daarnaast wijst een vakkundige jury de mooiste kalveren aan. Lyndsey Vaandrager is de jongste deelnemer aan deze wedstrijd.

Fokveedag_2_resizeFokveedag_1_resize

Leave a Comment