Kids krijgen cursus showmanship

Kids krijgen cursus showmanship

Marianne Oudijk uit Strijen krijgt uitleg over het presenteren van haar kalf. Marianne is een van de deelnemers aan de kalverkeuring die aanstaande zaterdag 9 augustus tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis plaatsvindt.

Dit jaar zal er voor het eerst tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis een zogenoemde pinkenkeuring plaatsvinden. Een vakkundige jury beoordeelt dan een tot twee jaar oude kalveren op hun uiterlijk.
Maar niet alleen dat. Showmanship-kampioene Britte Nooijens uit Dongen zal de begeleiders van de dieren, jongens en meisjes van 13 tot 18 jaar, ook beoordelen op de manier waarop ze hun kalveren voorbrengen.

Veel informatie
Voor een optimale voorbereiding gaf koeienkapster Erica Rijneveld uit Polsbroek de deelnemers op het melkveebedrijf De Woutrinahoeve van de familie Rotteveel in Stellendam een niet aflatende stroom showmanship-tips. ‘Let op de benen, kijk en draai met de jury mee, praat niet met je kalf, loop vloeiend, hou altijd zicht op je kalf.’ Erica kan het weten. Ze begeleidde al vele koeien in de ring en won ook prijzen. Daarmee is ze voorbeeld voor Marianne Oudijk. Het 12 jarige meisje uit Strijen doet dit jaar voor de zesde keer aan de kalverbegeleidingswedstrijd mee. Of ze prijzen heeft gewonnen?  “Ja, twee of drie keer.” En misschien zorgt de spoedcursus showmanship er wel voor dat ze ook dit jaar een prijs in de wacht sleept. “Maar het is wel veel informatie, hoor.”

Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn!

072014_showmanship_resize072014_showmanship 2_resize