Het mooiste paard van Zuid-Holland

Het mooiste paard van Zuid-Holland

Ze komen uit Noordwijk en Achthuizen, uit Meerkerk en ’s Gravenzande, uit Zuidland en Dordrecht. De eigenaren en fokkers van de Trekpaarden en Haflingers die deelnemen aan de provinciale keuring in Hellevoetsluis. Tijdens de Fokveedag op zaterdag 8 augustus wordt dus niet alleen de allermooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden gekozen, maar ook het mooiste Trekpaard en de mooiste Haflinger van Zuid-Holland.

In totaal mag de jury ruim zestig paarden bekijken en keuren. Een precisieklus waarbij zowel het Trekpaard als de Haflingers stilstaand (op stand), lopend (stappen) en rennend (draf). Gedurende de vijf minuten dat het paard in de ring is letten de juryleden op alle aspecten van het dier. Passen de voorhand, de middenhand en de achterhand bij elkaar, bijvoorbeeld. Is de rug van het trekpaard bijvoorbeeld lang en recht genoeg, heeft ze een lang kruis, een edel hoofd, heeft ze een mooi ontwikkelde onderkaak en en een mooie hoofd-halsaanhechting. Want ze moet haar hoofd immers goed kunnen buigen zonder dat haar slokdarm in gedrang komt. Ook haar schouders mogen niet te stijl staan want dat beperkt een ruime beweging van het voorbeen, iets waar het trekpaard toch nodig heeft om kracht te kunnen zetten. “Toch verandert het trekpaard de laatste jaren”, zegt Johan Boone uit Abbenbroek. “Doordat ze bijna niet meer voor het echte werk op het land wordt gebruikt, maar meer voor het plezier, hoeft ze niet meer zo krachtig te zijn. De paarden worden groter, wat imposanter oogt.”

Werken
Boone is de voorzitter van de Zuid-Hollandse afdeling van de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger. Heeft het Trekpaard zijn oorsprong in Belgie, de Haflinger komt uit Oostenrijk. Beide hebben dezelfde achtergrond, ze moesten hard werken op de boerenbedrijven. Maar sinds de komst van de trekker, in de jaren 50 werd het Trekpaard minder belangrijk. Een groot aantal fanatiekelingen houden het ras echter nog in ere. Zo ook Boone. Hij fokte zelf jarenlang Trekpaarden en was een fanatiek ringsteker toen hij nog in Zeeland woonde. Nu helpt Boone in zijn vrije tijd Henk van der Pols van stal Nieuw Leven uit Zuidland. Acht paarden neemt Van der Pols mee naar de keuring tijdens Fokveedag Hellevoetsluis. Niet alleen de merries worden door de jury bekeken, ook haar nakomelingen.

Kunstenaars
De  keuring begint voor de deelnemers al maanden van te voren. De paarden moeten immers wel in de juiste conditie zijn als ze op de keuringsdag rondstappen. En dat betekent dat ze het juiste voer moeten krijgen. Een schrale wei met weinig gras voor vettere paarden en een rijk rantsoen voor de paarden die nog wel iets mogen groeien. Maar vet, nee dat mogen de dieren nooit worden. “De huid moet strak zijn, je moet de ribben nog kunnen voelen.” Vlechten in de nek van raffia of wol in verschillende kleuren, zijn er tijdens de keuring niet alleen voor het mooi. Ze verbloemen soms ook een halslijn die net niet mooi genoeg is, of een holle rug. “Er zijn veel kunstenaars in de vereniging”, zegt Boone. Hij doelt daarmee op de fokkers die kleine onvolkomenheden mooi weten te verbloemen. Met een beetje klei bijvoorbeeld dat de haren mooi recht overeind laat staan. Want een perfect paard, die bestaat niet.

Vliegend tapijt
Tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis komen er bijna zeventig Trekpaarden en Haflingers in de ring om te worden gekeurd. Maar er is meer. De Trekpaarden laten ook zien waar ze toe in staat zijn. Zo nemen ze het in een touwtrekwedstrijd op tegen het publiek en kunnen de kinderen plaatsnemen op het zogenoemde vliegende tapijt. Een stuk vloerbedekking dat achter het trekpaard wordt gebonden. En dat het spannend is, zal zaterdag 8 augustus tijdens de Fokveedag blijken.

Trekpaarden op de Fokveedag
Johan Boone en Jana van het Kirkenhof. Een van de deelnemers aan de Trekpaarden en Haflinger keuring tijdens Fokveedag Hellevoetsluis.