Grana’s Pie is de mooiste

Grana’s Pie is de mooiste

Grana’s Pie is zaterdag 9 augustus tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Daarmee is het melkveehouder Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal net als twee jaar geleden weer gelukt om de wisselbokaal voor de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden mee naar huis te nemen.

De 6-jarige Grana’s Pie werd eerder op de dag kampioene bij de oudere koeien. Een harmonisch gebouwde koe met een best uier en beste benen, oordeelde de tweekoppige jury, die bestond uit stamboekmedewerker Henk Lutke Willink uit Ospel en melkveehouder Fien Leenders uit Nederweert-Eind. “Dit is zo’n koe waar je blij van wordt als je haar in de stal hebt. Eentje die niet veel hulp nodig heeft”, zegt Lutke Willink. Haar goede uiter was reden genoeg om haar ook tot uierkampioene in haar leeftijdsrubriek uit te roepen. Grana’s Pie versloeg in die categorie Rika 221 van A.J. van der Kooij uit Abbenbroek.

Steeds mooier
Van der Kooij deed het overigens goed tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Rika 245 uit zijn stal werd kampioene in de middenklasse. De jury was onder de indruk van het uier van de melkkoe en prees haar benen. Bij de jonge koeien zegevierde melkveebedrijf Vrij Zwanenburg van de familie Wouters uit Grijpskerke. Marga 9485 werd naarmate de dag vorderde steeds mooier. Dat, en haar goede uier, was voor de jury reden genoeg om haar boven Corrie 23 van maatschap Swank uit Nieuw Beijerland te plaatsen, die moeite leek te hebben met het warme weer.

Meest uniform
De vraag rijst al snel hoe het de grote winnaar van vorig jaar verging. Cees van der Wekken uit Maasdam zag dat zijn Wekken Holstein Guurtje 264 kampioene werd in de superproductieklasse. De 8-jaar oude koe heeft in haar leven al meer dan 87.000 liter melk gegeven. Het dier was vanwege haar beste benen, super uier en fraaie melktypische uiterlijk volgens de jury beter dan de nummer twee in deze categorie, Nellie 87 van Theco de Wit uit Hellevoetsluis. Daarnaast nam Van der Wekken de mooiste groep de mooiste en meest uniforme groep koeien naar Hellevoetsluis en won dan ook de beker voor de beste bedrijfsgroep.

Vertederend
De kalverbegeleidingswedstrijd bleek ook dit jaar een hit tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Het was druk rondom de twee grote ringen waarin de vertederende wedstrijd werd gehouden. Dit jaar deden 38 kalveren en evenveel kinderen aan de wedstrijd mee. Uiteindelijk gingen de 5-jarige Lyndsey Vaandrager Groeneveld, de 8-jarige Fien Rotteveel, de 9-jarige Amber van Schie, de 11-jarige Angelique Noordermeer en de 12-jarige Anna Moree met de prijzen naar huis. Zij brachten hun kalveren het mooist in de ring. Het nieuwe onderdeel ‘showmanship’, voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar leverde de 15-jarige David Wouters en de 17-jarige Jan Bouwense op als kampioenen voorbrengen.

Veel bezoek
Het mooie weer, de zon scheen de hele dag, zorgde ervoor dat er weer ruim 3.000 betalende bezoekers naar de 57e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis bezochten. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een schatting van de organisatie voor dat bijna 4.500 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen.

Op naar 2015
Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 8 augustus 2015 dus alvast in de agenda.
0137