Grana’s Pie dit jaar weer glorieuze winnaar

Grana’s Pie dit jaar weer glorieuze winnaar

Grana’s Pie is zaterdag 11 augustus tijdens de 61e Fokveedag Hellevoetsluis verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden. Een opmerkelijke prestatie voor een tien jaar oude melkkoe, die in haar leven al meer dan 92.000 liter melk heeft gegeven en in  2014 ook al eens tot de mooiste werd uitgeroepen.

Net als vorig jaar neemt melkveehouder Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal de beker mee naar huis. Toen won hij namelijk de miss-verkiezing voor melkkoeien met Grana’s Pie 2. Inderdaad, de dochter van Grana’s Pie. Eerder op zaterdag werd de 10-jarige Grana’s Pie door de twee koppige jury, die bestond uit melkveehouders Jeroen de Vor uit Nieuwland en Hilco Eikelenboom uit Rijnsaterwoude, al aangewezen tot de winnaar van de rubriek oude koeien. Het was geen moeilijke keuze. Grana’s Pie was verre weg de mooiste koe van alle dieren. De jury was vooral onder de indruk van haar prachtige uier. Ze bleef reservekampioene reservekampioene Marjo 81 van melkveehouders Jaap en Adwin Swank uit Nieuw-Beijerland, dan ook gemakkelijk voor. “Maar voor iedere koe in deze rubriek geldt dat het super dieren zijn. Echte klasbakken. Stuk voor stuk”, aldus Eikelenboom.

Geluk

Ook dit jaar kon de Zwartewaalse melkveehouder Jan Willem Hoftijzer zijn geluk niet op tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Al vroeg op de zonovergoten, maar gelukkig niet te warme dag, won de melkveehouder uit Zwartewaal al de vaarzenrubriek (jonge koeien) met zijn Dynamic Josje 1. Een robuuste vaars met een best uier en mooie benen. Frida 221, wederom van de maatschap Swank uit Nieuw-Beijerland kwam op de tweede plaats terecht. Ze had ook een mooi uier en won dan ook de prijs voor het beste uier.
In de middengroep kon Jan Willem Hoftijzer de kampioenstitel niet veroveren. Hij moest dat over laten aan Rika 294. Een koe van Van der Kooij uit Abbenbroek. Het dier imponeerde met name door haar jeugdige maar krachtige uitstraling en haar goede vooruier. Het was voldoende om haar boven HHZ Cinderella 2 van, jawel daar hebben we hem weer, Jan Willem Hoftijzer. Het mooiste uier in deze rubriek was echter van Frida 207 van Maatschap Swank. De familie uit Nieuw-Beijerland sleepte zaterdag nog een mooie beker in de wacht. Zij brachten namelijk de mooiste en meest uniforme groep koeien mee naar Hellevoetsluis en won daar dan ook de beker voor de beste bedrijfsgroep mee.

Mooie kalveren

Ook de jonge boeren en boerinnen deden hun best tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Tijdens de kalvervoorbrengwedstrijd toonden 31 kinderen evenveel kalveren. Uiteindelijk lieten de 7-jarige Sara Hoftijzer, de 9-jarige Roos Meulenberg en de 12-jarige Fien Rotteveel hun kalveren het beste aan het publiek zien. Het onderdeel ‘showmanship’, voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar leverde Marianne Odijk op als kampioen voorbrengen.

Bezoekersrecord

In totaal kwamen er zo’n 3.400 betalende bezoekers naar de 61e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis bezochten. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een schatting van de organisatie voor dat ruim 5.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen. Onder een schitterende zon, maar met een verkoelende wind, konden deze bezoekers niet alleen genieten van mooie koeien en paarden maar ook hun krachten meten met de sterkste mannen van Nederland, genieten van vers ijs, paling en patat en struinen over een gezellige plattelandsmarkt.

Op naar 2019

Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis, het plattelandsfestijn van Voorne-Putten, wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf zaterdag 10 augustus 2019 dus alvast in de agenda. Dan vindt de 62e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis plaats.