Fokveedag wordt knuffelfestijn

Fokveedag wordt knuffelfestijn

De Fokveedag Hellevoetsluis is al jaren de plaats waar de mooiste koeien met elkaar de strijd aan gaan. Dit jaar beslist een vakkundige jury op zaterdag 8 juli welke van de 70 koeien de mooiste van de Zuid Hollandse Eilanden wordt.  Maar er is meer.  De Fokveedag is ook nu weer de plaats waar kinderen kennis maken met de dieren die op een boerderij rondlopen.


In de zogenoemde ‘Knuffelfarm’ kunnen de kinderen, maar ook hun ouders, ondermeer biggetjes en lammetjes knuffelen. En dat maakt de 58e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis een groot boerderijdierenknuffelfestijn. Kinderen kunnen leren ook hoe ze een koe moeten melken, ze kunnen zich ook uitleven op het springkusssen, een ritje maken op een kameel, cavia’s en konijnen aaien, meerijden op het vliegend tapijt achter een trekpaard, zichzelf laten schminken en zich vergapen aan het op afstand bestuurde landbouwspeelgoed.

70 melkkoeien
De Fokveedag Hellevoetsluis vindt dit jaar weer plaats op de tweede zaterdag van augustus op het terrein Van den Ban aan de Smitsweg in Hellevoetsluis. Zeventien veehouders uit Abbenbroek, Dirksland, Goedereede, Heenvliet, Hellevoetsluis, Maasdam, Rockanje, Simonshaven, Sommelsdijk, Strijen, Stellendam, Zuid-Beijerland en Zwartewaal komen met hun koeien naar Hellevoetsluis. Gedurende de dag beoordeelt een ervaren tweekoppige jury 70 melkkoeien en 35 kalveren en kiest daar uiteindelijk de mooiste uit.

Trekpaarden
Ook organiseert de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger dit jaar voor het eerst de provinciale keuring van Trekpaarden en Haflingers tijdens de Fokveedag. Zeventig Trekpaarden en Haflingers worden beoordeeld op exterieur en stap en draf. Daarnaast zijn er dressuurshows en kunnen sterke mannen en vrouwen hun krachten met de dieren meten. Ze mogen namelijk een wedstrijdje met de paarden touwtrekken.

Zilveren sieraden
Natuurlijk zijn er ook weer oldtimer-trekkers en frisbee vangende honden op het extra grote terrein aan de Smitsweg in Hellevoetsluis te vinden en kun je op de streekmarkt al het lekkers dat de regio voortbrengt proeven en kopen. Er is groente, fruit en fruitsap, kaas en honing in overvloed. En mocht je ook nog de waarde van het tafelzilver of sieraden willen weten, neem het dan mee naar de Fokveedag om het te laten taxeren.

Kortom, Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn!

DSC_5708_resize