Edwin, Stijn, Joris en Daan oefenen voor de Fokveedag

Edwin, Stijn, Joris en Daan oefenen voor de Fokveedag

Edwin van der Burgh (13), zijn neefjes Stijn en Joris van der Linde (7 en 9) en vriend Daan Kalkman (9) uit Biert en Zuidland oefenen al drie weken voor de kalverbegeleidingswedstrijd. Die vind ook dit jaar tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis, op zaterdag 13 augustus, plaats.

De jongens moeten hun kalveren Eva, Bella, Spikkel en Floortje, zo mooi mogelijk voor de dag laten komen om tijdens de Fokveedag een van de prijzen in de wacht te kunnen slepen. Maar het viertal hoeft niet perse in de prijzen te vallen. Daan: “Het gaat om de lol. Alleen met de kalfjes lopen is al leuk.” “En dat mensen naar je kijken natuurlijk”, vult Stijn hem aan. “En heel misschien win ik dan toch nog een beker.”

Dagelijks oefenen
Vorig jaar had Joris grote moeite om zijn kalf tijdens de wedstrijd in het gelid te houden. “De jury zei dat als er een volhoudersprijs zou zijn, ik die zou winnen. Maar ja, die prijs was er helemaal niet.” Samen met zijn broertje doet hij dit jaar voor de derde keer mee aan de wedstrijd. Daan en Edwin stappen voor het eerst met een kalfje door de keuringsring. De jongens oefenen dagelijks op de boerderij van de familie Van der Linde in Biert. De kalveren volgen de jongens dan ook keurig. Meestal tenminste. Want Spikkel, het kalf van Joris, blijft soms stokstijf stil staan. Daarnaast wassen de jongens de dieren regelmatig. De kalveren zijn ook  al geschoren, zodat ze er prachtig uit zien. Welk kalf het mooist is? Daar zijn de vier jongens nog niet uit. “Dat is die van mij”, zegt Edwin. “Niet waar, die van mij”, reageren de andere drie prompt.

Jury
Tijdens de Fokveedag strijden 27 kalveren en evenveel kinderen in drie rubrieken tegen elkaar. In elk van die drie leeftijdsklassen wordt een kind aangewezen dat zijn of haar kalf het best  door de keuringsring begeleid. Daarnaast wijst een vakkundige jury de mooiste kalveren aan.