Carla 109 is weer de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden

Carla 109 is weer de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden

Wekken-Holstein Carla 109 is zaterdag 8 augustus tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis verkozen tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Daarmee is het melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam toch weer gelukt om de wisselbokaal voor de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden mee te nemen naar de Hoeksche Waard.

De 6-jarige Carla 109 werd eerder op de dag kampioene bij de oudere koeien. Een koe met een mooi skelet, veel openheid en een indrukwekkend uier, oordeelde de tweekoppige jury, die bestond uit fokkerijspecialist Huub Peek uit Almkerk en melkveehouder Michiel Scherders uit Molenschot. “Dit is zo’n koe die dichtbij het ideaalbeeld van een koe komt. Ze werd dan ook gemakkelijk algemeen kampioen, zegt Peek. Haar goede uier was reden genoeg om haar ook tot uierkampioene in haar leeftijdsrubriek uit te roepen. Carla 109 versloeg in die categorie Guurtje 280. Een koe die normaliter ook in de stal van Cees van der Wekken staat. Overigens is Carla 109 geen onbekende voor bezoekers van de Fokveedag Hellevoetsluis. Twee jaar geleden, in 2013 werd ze ook al de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Vorig jaar moest ze die eer overlaten aan Grana’s Pie van Jan-Willem Hoftijzer uit Zwartewaal. Maar Hoftijzer was er deze keer niet bij in Hellevoetsluis, waardoor Van der Wekken heer en meester bleek.

Miniem verschil
Aan het begin van de keuringsdag van de 58e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis was van de hegemonie van Van der Wekken nog weinig te merken. De categorie vaarzen (jonge dieren) werd gewonnen door Rika 274 van Van der Kooij uit Abbenbroek. Een zeer correcte vaars met een best uier en benen. Het verschil met nummer twee in deze rubriek was miniem, maar Rika stond er net iets mooier voor stond dan de lange Ada 93 met haar beste uier van melkveehouder Tanis uit Goedereede, die uiteindelijk tweede werd in deze rubriek.
In de middenklasse, waar de zegetocht van Van der Wekken begon, had de jury het gemakkelijker. Zijn Wekken-Holstein Jennifer werd kampioene vanwege haar vrouwelijkheid en goede benen. En omdat haar uier net iets beter was dan die van Waalhoek’s Jolanda 96 van de Waalhoek. “Jennifer is een dier met potentie”, meent jurylid Peek.

Meest uniform
En daar bleek het niet bij voor Van der Wekken. Zijn Wekken-Holstein Guurtje 264 werd net als vorig jaar kampioene in de superproductieklasse. Had de 9 jaar oude koe toen al meer dan 87.000 liter melk gegeven, het afgelopen jaar kwam daar nog eens 9.000 liter bij. Het dier was vanwege haar mooie bouw, haar beste uier en goede benen beter dan de nummer twee in deze categorie, Rika 180 van Van der Kooij uit Abbenbroek. Daarnaast nam Van der Wekken de mooiste groep de mooiste en meest uniforme groep koeien naar Hellevoetsluis volgens jury en hij won dan ook de beker voor de beste bedrijfsgroep.

Hit
De kalverbegeleidingswedstrijd bleek ook dit jaar een hit tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Dit jaar deden 36 kalveren en evenveel kinderen aan de wedstrijd mee. Uiteindelijk gingen de 6-jarige Marijn Groeneveld, de 9-jarige Fien Rotteveel, de 11-jarige Teun Rotteveel en de 12-jarige Angelique Noordermeer met de prijzen naar huis. Zij brachten hun kalveren het mooist in de ring. Het nieuwe onderdeel ‘showmanship’, voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar leverde de 15-jarige Jop Rotteveel op als kampioen voorbrengen.

Bezoekersrecord
Het mooie weer, de zon scheen de hele dag, zorgde ervoor dat er weer ruim 3.500 betalende bezoekers naar de 58e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis bezochten. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een schatting van de organisatie voor dat bijna 5.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen.

Op naar 2016
Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 13 augustus 2016 dus alvast in de agenda.

 

Fokveedag_2015_3

Uitslagen Fokveedag Hellevoetsluis 2015
Uitslagen Fokveedag Hellevoetsluis 2015
Uitslagen Fokveedag Hellevoetsluis 2015(3).xlsx
36.9 KiB
554 Downloads
Details...