Bea 111 is de mooiste van de Zuid-Hollandse eilanden

Bea 111 is de mooiste van de Zuid-Hollandse eilanden

De mooiste koe van de Zuid-Hollandse eilanden komt van Voorne Putten.  Afgelopen zaterdag werd Bea 111 namelijk door een twee koppige jury uitgeroepen tot de algemeen kampioene van de Fokveedag Hellevoetsluis. Ze staat nu weer rustig in de stal van haar fokkers: de familie Hoftijzer in Zwartewaal.

De Zwartewaalse familie nam ook de beker voor de beste bedrijfsgroep mee naar huis. Volgens de  pasten de groep koeien die de Hoftijzers in de keuringsring toonden het best bij elkaar. Met de zege van hun Bea 111 komt er een einde aan de jarenlange hegemonie van melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam. Hij nam de afgelopen jaren namelijk verschillende keren achter elkaar de kampioenstitel mee naar huis. Dat wil niet zeggen dat Van der Wekke ook dit jaar niet scoorde. Zijn Wekken-H. Hooglaar Jenna (Breadale Goldwyn x Comestar Lheros) werd namelijk de kampioene in de categorie jonge dieren. De tweekoppige jury, fokkerijspecialisten Gerbert Engelen en Adrion van Beek, verkozen haar boven Wekken-Holstein Guurtje 286 (Morsan Frontrunner x Braedale Goldwyn), eveneens een koe uit de stal van Van der Wekken. Jenna had echter een net iets jeugdigere uitstraling. “Ze heeft alles in zich om een heel oud te worden”, meent jurylid Engelen. De prijs voor het beste uier bij deze vaarzen ging naar Torenzicht Bontje 109 (Regancrest-Mr Durham Sam x Delta Paramount)  van maatschap Francke-Riemens uit het Zeeuwse Grijpskerke.

Onverslaanbaar
Vooral de koeien uit de middenklasse imponeerden de jury. “Van begin tot het eind een hele sterke groep koeien. Als je laatste werd, had je nog steeds een goede koe”, zegt Engelen. Uiteindelijk was het dan Bea 111 met haar zeer goede benen en haar beste uier die met de eer mocht strijken. Engelen: “Een jonge koe zoals ze er uit moet zien” Ze bleek er gedurende keuring alleen maar mooier op te worden. “Onverslaanbaar”, oordeelden de juryleden. Reden genoeg om haar niet alleen te verkiezen tot de koe met het beste uier in haar categroie maar haar ook later op de dagtot  dagkampioene te kronen. Tweede in de middencategorie werd Jantje 82 (Southland Joshua x Champion) van melkveehouder Swank uit Nieuw Beijerland.

Goede benen
Bij de oudere dieren was het dezelfde Swank die de mooiste koe mee had genomen naar Hellevoetsluis. Frida 85 (Boss Iron x Cash) zag er ondanks dat ze al zes keer had gekalfd nog steeds jong uit. Mede door haar goede benen en prima uier zag ze er mooier uit dan de koe die vorig jaar nog tot de mooiste koe van Zuid-Hollandse eilanden werd verkozen: Wekken-Holstein Carla 97. Zij werd nu tweede. Frida 85 kreeg ook de prijs voor het beste uier in deze categorie.

Vertederend
De kalverbegeleidingswedstrijd bleek ook dit jaar een hit tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis. Het was dan ook ontzettend druk rondom de grote ring waarin de vertederende wedstrijd werd gehouden. Uiteindelijk gingen de 7-jarige William Groeneveld, de 8-jarige Jens Moree, de 10-jarige Jan Munning, de 11-jarige Richard van de Oudenrijn en de 12 jarige Jop Rotteveel met de prijzen naar huis.

Veel bezoek
Het prachtige weer, de zon straalde de hele dag, zorgde ervoor dat de bezoekers in grote getale naar de 55e aflevering van de Fokveedag Hellevoetsluis kwamen. Zo’n 2.600 betalende bezoekers naar de Hellevoetse plattelands evenement. Uiteindelijk zorgt dat er volgens een grove schatting van de organisatie voor dat een  4.000 mensen – kinderen onder de 12 en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de vele festiviteiten op het terrein kwamen.

Op naar 2013
Volgend jaar zal de Fokveedag Hellevoetsluis wederom op de tweede zaterdag in augustus plaatsvinden. Schrijf 10 augustus 2013 dus alvast in de agenda.